Eczeem; ik kan er wel mee leven… maar wat is het irritant!

Eczeem; ik kan er wel mee leven… maar wat is het irritant!

Er zijn best wat ergernissen in het dagelijks leven, auto’s die te krap parkeren zodat je je kind bijna niet achterin krijgt, pashokjes met teveel spiegels, ballonnen in bouwmarkten; opgeblazen of niet, ergens op mispakken terwijl je bijna zeker wist dat je het nog had liggen, altijd die verkeerde rij aan de kassa kiezen, de laptop aanzetten met een lege accu, kinderen die iets anders van plan als je zelf in gedachte had….

Maar bij mij staat absoluut met stip op nummer 1: JEUK.

Ik heb de afgelopen twee weken heel erg veel last van jeuk…. Vooral ’s nachts aan mijn handen waardoor ik automatisch ga krabben en wrijven met een brandblaar als resultaat. Au au au. Uiteindelijk heb ik al jaren last van eczeem. Vroeger als klein kind al; in de holte van mijn armen en bij mijn knieën. Aan mijn voeten en mijn tenen, maar sinds een aantal jaren heb ik het op mijn handen en gezicht.

Vooral dat laatste stoort me enorm, op slechte dagen heb ik gewoon een rode snor op mijn bovenlip… Gevalletje; ik blijf vandaag liever in bed liggen.

Vooral die jeuk! Zo frustrerend; want hoe meer je er aan zit hoe roder het wordt; en zeker in je gezicht is dan niet zo fraai. Maar mijn handen; vaak wordt ik ‘s nachts wakker omdat ik dan jeuk heb en van het krabben daarna weer pijn krijg.

Gelukkig is het inmiddels redelijk onder controle; heb ik kunnen ontdekken wat het eczeem bij mij onder andere aanwakkert; het blijkt de groep “nachtschade” in deze groente groep vallen onder andere tomaten, aubergine, pepers, paprika en aardappelen. Best lastig… zeker omdat de meeste van deze ook nog wel eens stiekem ergens in verstop zitten. Zeker aardappelzetmeel. Nu weten we allemaal dat je het grote schap in de supermarkt gevuld met pakjes en zakjes het beste kunt vermijden; veel onnodige suikers, zout en dus ook aardappelzetmeel. Maar ook de tomaten zijn lastig; zeker omdat we net toen ik erachter kwam dat ik daar dus niet goed tegen kon we op vakantie gingen naar Italië; gelukkig ben ik vaak de “fotograaf” op vakantie en op de camping kan bijna alles, dus dan valt zo’n rode “snor” nog wel mee.

Het eczeem op mijn handen is vooral ook erg weergevoelig; ik hou van de winter, maar dan moet dat wel even aanhouden graag; niet zo’n gevalletje 3 dagen sneeuw en kou en dan weer 12 graden; daar kunnen mijn handen niet zo goed tegen. Mijn stemming ook niet overigens.

Ook melk en andere zuivelproducten zijn niet zo best voor mijn eczeem. Soms heb ik van die momenten dat ik denk; “was ik maar allergisch voor witte chocolade”

Uiteindelijk heb ik goede zalf om het weg te smeren; maar ook dat is niet het beste; het blijft een hormoonzalf die ik liever toch achterwegen laat. Ik moet rekening houden met wat ik eet, en dus ook heel veel dingen laten staan; al moet ik daar wel wat strenger in worden; ik wil vooral anderen niet tot last zijn, en niet perse een heel rijtje op noemen als we eens ergens gaan eten. Een bord tomatensoep zal ik altijd laten staan, maar zo af en toe een lekker frietje of een frikandel speciaal kan niemand weerstaan.

Alles met mate… uiteindelijk blijft alles waar je “teveel” voor zet niet goed voor. Behalve chocolade dan 😉

Tot volgende week,

Liefs, Vivian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.